De laatste zaterdag van september staat traditioneel het Nationaal Criterium van de Jeugd in Nijvel op de kalender. Het is geen officieel Belgisch Kampioenschap, maar het wordt door de atleetjes wel gezien als een krachtmeting tussen de besten per discipline, dus geselecteerd worden is al een hele eer op zich. Vijf ATAC jeugd-atleten schreven zich dit jaar in en alle vijf werden ze in hun gekozen disciplines geselecteerd.

 

De weersomstandigheden waren ver van perfect, wind tegen voor de sprint, koud en regenachtig en daarbij nog de spanning van deze toch wel grote wedstrijd maken dat op je PR presteren al een hele uitdaging is, maar daar slaagden al onze atleten in.

De eersten om aan te treden waren Fran (MIN) in het verspringen en Liselotte (PUP) in het kogelstoten. Fran opende met een knappe sprong van meteen 4m53, slechts enkele centimeters onder haar PR. Haar twee volgende sprongen bleven in de buurt, maar gingen er niet over. Met deze sprong eindigde ze erg knap op een tiende plaats. Proficiat Fran!
Liselotte startte minder met een eerste worp die een dikke meter onder haar PR lag. Maar met de juiste coaching van grote zus Elisabeth, die pas later aan zou treden, wist ze dat in haar laatste poging op te krikken tot 7m90, ook slechts 7 centimeter onder haar persoonlijk beste. Goed voor een mooie zesde plaats. Proficiat Liselotte!

Ondertussen had Dries (BEN) zich opgewarmd om zijn 60 meter te lopen. De omstandigheden voor de sprint waren door de wind en de koude niet ideaal, en met een tijd van 9”58 bleef hij wat boven zijn persoonlijk record, maar hij liep een derde tijd in zijn reeks en in een wedstrijd als dit wil dat heel veel zeggen. Proficiat Dries!

Terwijl grote broer Jim (PUP) zich opwarmde voor de sprint, mocht Dries meteen door naar het verspringen. Met wat minder tijd om in te springen en andere regels dan hij gewend was (bij onze Waalse buren wordt bij de benjamins ook al gemeten vanaf de balk) vond Dries moeilijk zijn ritme en bleef zijn resultaat op 2m98. Maar alles met de glimlach en dat verdient een dikke duim. Nog eens proficiat Dries!

Ondertussen was Jim aan zijn 60 meter begonnen. In de snelste reeks eindigde Jim vierde met een tijd van 8”97 en daarmee viste hij met twee honderdste van een seconde naast een finale plaats. En uit ervaring weten we dat dat in deze wedstrijd een ongelooflijke prestatie is. Proficiat Jim!

Aan de andere kant van het veld was de vijfde en laatste ATAC-atleet aan haar strijd begonnen. Na de eerste poging plaatste Elisabeth(MIN) zich meteen stevig op de tweede plaats. Met een voorsprong van ruim twee meter op de nummer drie werd het een ontspannen wedstrijd. In de tweede poging knalde Elisabeth de kogel tot 13m57, net een centimeter onder haar persoonlijk record. Hiermee behaalde ze een hele mooie tweede plaats. Proficiat Elisabeth!
In de namiddag was ondertussen de wind en de regen ook van de partij zodat het discuswerpen in aanzienlijk mindere omstandigheden begon. Bovendien was de concurrentie zwaar met vier werpster die met een PR nauwelijks een halve meter van elkaar verwijderd waren. De strijd werd in elke ronde uitgevochten en uiteindelijk behaalde Elisabeth een knappe derde plaats met een worp van 33m64, tevens een PR en een nieuw clubrecord.
Proficiat Elisabeth!

NC te Nijvel 28/09/2019